vineri, 24 iunie 2011

Elizabeth Bathory, între mit şi realitate

Pentru a doua oară, vă rog să nu închideţi pagina, să aveţi puţină răbdare. Se pare că articolul precedent ( regina Elisabeta a fost femeie sau bărbat ) a prins foarte bine şi am primit chiar cereri pentru articole asemănătoare.
M-am conformat, şi astăzi vreau să vă prezint povestea contesei Erszebet (Elizabeth) Bathory ( 1560 - 1614), contesă maghiară, căsătorita la vârsta de 15 ani cu contele Ferenc Nadasdy, căsătorie aranjată, cu interese între familii. Soţul i-a fost net inferior ca educaţie, dar s-a făcut remarcat prin cariera militară. Acesta moare la o vârstă destul de fragedă, asasinat de o prostituată. Contesa Bathory îşi trăieşte viaţa în castelul Cachtice din Carpaţii Slovaciei de astăzi.
 
 Dar să vedem de ce a fost numită contesa demon care a îngrozit isoria şi mai apoi contesa vampir - contesa Dracula.

Se spune că frumuseţea orbitoare a contesei începea să se stingă odată cu trecerea timpului ( lucru foarte normal ) şi că de aici a plecat totul. Înnebunită din pricina acestui motiv, madam Elizabeth a început să apeleze la tot felul de trucuri cosmetice, până când, în urma unui mic accident, s-a murdărit cu sângele unei servitoare virgine, pe faţă. După ce s-a şters, minuuune, parcă tenul îi întinerise. Astfel a început măcelul şi de la picături de sânge a ajuns la cantităţi industriale. Da, omora fecioare pentru a se îmbăia în sânge. Unele zvonuri spun că-l şi bea. Cică în numai 10 ani a omorât peste 600 de virgine.
 
 La un moment dat ajunsese să nu mai mănânce, să se ofilească, să urle de durere când era nevoită să înghită până şi apă, să se ferească de lumină. Să arate precum un monstru.
 

 Datorită zvonurilor privind dispariţia unor fete din împrejurimi şi datorită zgomotelor macabre venite din pivniţele castelului, regele Mathias al II-lea al Ungariei, s-a văzut nevoit să ia măsuri şi să investigheze cazul. Cică au găsit acolo un peisaj de nedescris...  înfiorător
A avut loc un proces spectacol intentat de unchiul contesei, Gyorgy Thurzo, aceasta fiind găsită vinovată şi închisă în propriul castel, zidită într-un turn, fără lumină. Starea de sănătate precară şi-a spus cuvântul, ea murind destul de repede.
 
 Cam asta e povestea. Am văzut până şi filmul "Contesa însângerată", mânată de o curiozitate lucie. Părerea mea? Toate-s nişte aberaţii. Iată cum văd lucrurile:

 Contesa Elisabeta, de o frumuseţe rară, educată, deşteaptă ( cică excela la acest capitol ) şi nu în ultimul rând, extrem de bogată, a rămas văduvă. Toate rudele sale au început cursa pentru moştenirea averii, iar unchiul său a fost primul care a plămădit tot felul de poveşti ( el fiind moştenitorul de drept ).
Cum să omori 600 de fete şi să nu observe nimeni? Timp de atâţia ani? Păi nu golea satele din împrejurimi? Cam câţi litri de sânge sunt necesari pentru o baie? Mă întreb şi eu... Şi încă ceva: măi, da' duduia satele de virgine şi nu altceva. Păi alea nu se căsătoreau la 15 ani? De unde atâtea virgine?
 
 Am văzut un documentar pe History channel în care se studia problema de sănătate a contesei. Cică ar fi avut cancer la stomac ( din cauza alimentaţiei ), de aici şi urletele, durerile şi toate cele... nicidecum vampirul din ea.
 
 Voi ce credeţi? A fost un demon, cea mai mare criminala in serie, sau e doar un mit?


sursa

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Ai o părere?

toateBlogurile.ro