Vom vorbi despre anumite obiceiuri ( absurde aş putea spune ) care se practicau în vremuri străvechi şi care duceau la adevărate catastrofe.
Îl luăm ca exemplu pe Tycho Brahe ( 1546 - 1601 ), mare astronom şi matematician danez. Acesta a adus date importante în observarea mişcării planetelor. Datele adunate de el au depăşit în exactitate toate măsurătorile astronomice anterioare descoperirii telescopului (la începutul secolului al XVII-lea).
Bun, acum să vedem ce legătură are el cu acele obiceiuri de care vă vorbeam un pic mai sus.
În secolul al XVI-lea, a te ridica de la masă înainte ca toţi ceilalţi să termine de mâncat, era considerată o mare insultă. Aflat la un banchet, după ce consumase o mare cantitate de lichide, Tycho Brahe, constrâns fiind de regulile stupide, nu s-a scuzat pentru a se duce la toaletă cu toate că nevoia fiziologică era urgentă. Vezica avea să-i joace feste, ajungând într-un final la un blocaj renal ce i-a cauzat moartea ( 11 zile mai târziu ).
Există totuşi zvonuri că blocajul renal a fost cauzat de o intoxicaţie cu mercur. S-au legat de faptul că Brahe se ocupa şi cu alchimia şi de aici posibilitatea să se fi intoxicat fără să vrea
În cel de-al doilea caz îl avem pe Filip al III-lea ( 1578 - 1621 ), regele Spaniei şi al Portugaliei. Deşi considerat un domn simpatic şi pios, reputaţia sa politică a fost una negativă, fiind catalogat un monarh nesemnificativ. Nu avea vicii dar era un om slab, influenţabil. Şi dacă mai punem că omul lui de încredere era ducele de Lerma ( un individ foarte corupt )... unde ajungem cu concluziile? Aici: domnia lui Filip al III-lea rămâne o perioadă critică în istoria Spaniei.
Ok, observăm că şi acest rege a trăit cam în aceeaşi perioadă cu Tycho Brahe, deci obiceiurile nu pot fi nici ele altfel.
Se spune că, în acea perioadă, persoanele sacre, cu sânge regal, nu puteau fi atinse de orice muritor. Astfel, mai sus numitul rege s-a părpălit stând lângă cămin, pentru că nu a fost găsit la repezeală acel grunde, cu care servitorii ar fi putut trage fotoliul.
Dacă este doar un mit... nu aş putea să vă spun cu exactitate.
Vedeţi până unde pot duce anumite reguli? Nu degeaba a apărut zicala: regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Sau era vorba de legi?
Dar nici să trecem în extrema cealaltă. Înţelegeţi voi esenţa.
Până la viitoare lecţie, vă doresc numai bine.
Alice Georgiana - pentru tine, cu dedicaţie specială.
Să o încurajăm pe colega noastră din blogosferă!!!
surse: lovendal.net, jurnale.ro, wikipedia.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Ai o părere?