joi, 22 octombrie 2009

Cate ceva despre Voltaire

 Mereu am admirat acest personaj, fiind unul dintre putinele exemple a tot ceea ce inseamna "minti deschise". A avut propriile ratiuni, pe care si le-a sustinut cu tarie, a indurat toate atacurile, a facut chiar si puscarie, dar ideile si spiritul sau critic l-au insotit pana la moarte. Iata aici cate ceva despre viata lui Voltaire.



  •  Francois Marie Arouet – cunoscut sub numele de Voltaire – a fost o figura proeminenta a Iluminismului francez. Poet, dramaturg, romancier, nuvelist, istoric si filozof, Voltaire a fost un apostol al gandirii libere.
  •  S-a nascut pe 21 noiembrie 1694 la Paris, intr-o familie burgheza. In adolescenta a studiat la Colegiul  Louis-le-Grand, din Paris. Dupa aceea a urmat dreptul o bucata de vreme, dar a renuntat destul de repede. La Paris s-a remarcat inca din tinerete ca un om spiritual, capabil sa compuna versuri satirica. Insa, in timpul veschiului regim din Franta, talentele sale puteau fi periculoase, asa cum s-a si intamplat de fapt. Voltaire a fost intemnitat la Bastilia din cauza versurilor sale politice. A stat aproape un an in inchisoare, timp in care a scris un poem epic, Henriade, care ulterior s-a bucurat de un mare succes. In 1718, la scurta vreme dupa ce a fost eliberat din inchisoare, a asistat la premiera operei sale “Oedip”, care a avut loc la Paris si a inregistrat un succes rasunator. La 14 de ani, Voltaire era deja celebru, iar in urmatorii 60 de ani a devenit o mare personalitate a literaturii franceze.
  •   In 1726 a avut totusi unele probleme. Era deja considerat cel mai iscusit om in arta conversatiei din vremea sa (si poate din toate timpurile). Fortat de imprejurari, a plecat in Anglia, unde va ramane in jur de doi ani si jumatate.
    Perioada petrecuta de Voltaire in Anglia va marca un moment de cotitura in viata sa. A invatat engleza si s-a familiarizat cu operele unor personalitati celebre, cum ar fi John Locke, Francis Bacon, Isaac Newton si William Shakespeare.
  •  Cand s-a intors in Franta, Votaire a scris prima opera filozofica importanta, “Lettres philosophiques”, cunoscuta sub numele de “Scrisori despre englezi”. Publicarea cartii a starnit mania autoritatilor franceze, astfel Voltaire a fost nevoit sa paraseasca Parisul din nou.
  •   Si-a petrecut urmatorii cincisprezece ani in estul Frantei, la Cirey, dupa care in 1750, a plecat in Germania, la invitatia personala a lui Frederic cel Mare al Prusiei.
  •  In 1753, paraseste Germania. Din cauza ideilor lui liberale, a fost nevoit sa colinde, fara a se putea stabili intr-un loc anume. Prin urmare, in 1758 s-a mutat la Ferney, la granita franco-elvetiana. A ramas acolo douazeci de ani, timp in care si-a compus operele literare si filozofice. In toti acesti ani, productia literara a lui Voltaire n-a stagnat nici o clipa.  Scrierile sale insumeaza peste 30.000 de pagini, cuprinzand poeme in proza, versuri, scrisori personale, pamflete, romane, nuvele, piese, carti documentare din domeniul istoriei si filozofiei.
  •  Pe la saizeci de ani, Voltaire a lansat o cruciada intelectuala impotriva fanatismului religios. A scris un mare numar de pamflete politice. Tot de atunci s-a deprins sa-si incheie scrisorile personale cu cuvintele “Ecrasez l’infâme”, ceea ce inseamna “striviti infamia”. 
  • S-a stins din viata in data de 30 mai 1778, la 84 de ani.
CITATE:
  1. Soarta naţiunilor a depins adesea de buna sau proasta digestie a primului ministru.
  2. Totǎ istoria veche, pentru cei care ştiu remarca aceasta, nu este decât o ficţiune acceptatǎ.
  3. Omul foloseşte gândirea numai pentru a-şi justifica greşelile şi vorbeşte numai pentru a-şi ascunde gândirea.
  4. Când poporul începe sǎ raţioneze totul e pierdut.
  5. A voi şi a acţiona înseamnă a fi liber. Libertatea este sănătatea sufletului.
  6. Clericul este un om care se simte chemat să trăiască fără a munci, pe spinarea ticăloşilor care muncesc ca să trăiască.
  7. Specia noastră nenorocită este astfel construită, încât cei care urmează calea bătătorită întotdeauna aruncă cu pietre în cei care arată un drum nou.
  8.  Viata este ca un naufragiu, scapa cine poate.
  9. Cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie.
  10. Părerea ta este exact contrariul părerii mele, dar mă voi lupta toată viaţa ca tu să ai dreptul să ţi-o spui.
  11. Cândva totul va fi bine, iată speranţa, acum totul este bine, iată iluzia.
  12. Mare ignorant trebuie să fie omul care dă răspuns la toate problemele!
  13. Obişnuit, credeam că cea mai înaltă fericire se găseşte pe treptele de sus. Ce greşeală!
  14. Nu cautati niciodata sa faceti uz de autoritate cand puteti recurge la ratiune.
  15. Căsătoria este singura aventură accesibilă laşilor.
  16. Ce este toleranţa? Atributul umanităţii.
  17. Pentru a reusi nu este suficient sa fii stupid, trebuie sa ai si bune maniere.
  18. Omul are slăbiciunea de a dori să afle ceea ce ar dori să nu ştie.
  19. Munca ne scuteşte de trei mari rele: invidia, sărăcia şi plictiseala.
  20. Judecă un om după întrebările sale, mai degrabă decât după răspunsurile sale.  
  21. Lumea aceasta, teatru de orgoliu şi de rătăcire, este plină de nefericiţi care vorbesc despre fericire.
  22. Ce este optimismul? Este furia de a susţine că totul e bine, când îţi merge rău.

  










    


2 comentarii:

Anonim spunea...

Citatele de mai sus sunt hrana pentru gandire. Superb. Felicitari pentru postare.

Lillee spunea...

Multumesc frumos.

Trimiteți un comentariu

Ai o părere?

toateBlogurile.ro