Mereu am admirat acest personaj, fiind unul dintre putinele exemple a tot ceea ce inseamna "minti deschise". A avut propriile ratiuni, pe care si le-a sustinut cu tarie, a indurat toate atacurile, a facut chiar si puscarie, dar ideile si spiritul sau critic l-au insotit pana la moarte. Iata aici cate ceva despre viata lui Voltaire.
- Francois Marie Arouet – cunoscut sub numele de Voltaire – a fost o figura proeminenta a Iluminismului francez. Poet, dramaturg, romancier, nuvelist, istoric si filozof, Voltaire a fost un apostol al gandirii libere.
- S-a nascut pe 21 noiembrie 1694 la Paris, intr-o familie burgheza. In adolescenta a studiat la Colegiul Louis-le-Grand, din Paris. Dupa aceea a urmat dreptul o bucata de vreme, dar a renuntat destul de repede. La Paris s-a remarcat inca din tinerete ca un om spiritual, capabil sa compuna versuri satirica. Insa, in timpul veschiului regim din Franta, talentele sale puteau fi periculoase, asa cum s-a si intamplat de fapt. Voltaire a fost intemnitat la Bastilia din cauza versurilor sale politice. A stat aproape un an in inchisoare, timp in care a scris un poem epic, Henriade, care ulterior s-a bucurat de un mare succes. In 1718, la scurta vreme dupa ce a fost eliberat din inchisoare, a asistat la premiera operei sale “Oedip”, care a avut loc la Paris si a inregistrat un succes rasunator. La 14 de ani, Voltaire era deja celebru, iar in urmatorii 60 de ani a devenit o mare personalitate a literaturii franceze.
- In 1726 a avut totusi unele probleme. Era deja considerat cel mai iscusit om in arta conversatiei din vremea sa (si poate din toate timpurile). Fortat de imprejurari, a plecat in Anglia, unde va ramane in jur de doi ani si jumatate.
Perioada petrecuta de Voltaire in Anglia va marca un moment de cotitura in viata sa. A invatat engleza si s-a familiarizat cu operele unor personalitati celebre, cum ar fi John Locke, Francis Bacon, Isaac Newton si William Shakespeare.
- Cand s-a intors in Franta, Votaire a scris prima opera filozofica importanta, “Lettres philosophiques”, cunoscuta sub numele de “Scrisori despre englezi”. Publicarea cartii a starnit mania autoritatilor franceze, astfel Voltaire a fost nevoit sa paraseasca Parisul din nou.
- Si-a petrecut urmatorii cincisprezece ani in estul Frantei, la Cirey, dupa care in 1750, a plecat in Germania, la invitatia personala a lui Frederic cel Mare al Prusiei.
- In 1753, paraseste Germania. Din cauza ideilor lui liberale, a fost nevoit sa colinde, fara a se putea stabili intr-un loc anume. Prin urmare, in 1758 s-a mutat la Ferney, la granita franco-elvetiana. A ramas acolo douazeci de ani, timp in care si-a compus operele literare si filozofice. In toti acesti ani, productia literara a lui Voltaire n-a stagnat nici o clipa. Scrierile sale insumeaza peste 30.000 de pagini, cuprinzand poeme in proza, versuri, scrisori personale, pamflete, romane, nuvele, piese, carti documentare din domeniul istoriei si filozofiei.
- Pe la saizeci de ani, Voltaire a lansat o cruciada intelectuala impotriva fanatismului religios. A scris un mare numar de pamflete politice. Tot de atunci s-a deprins sa-si incheie scrisorile personale cu cuvintele “Ecrasez l’infâme”, ceea ce inseamna “striviti infamia”.
- S-a stins din viata in data de 30 mai 1778, la 84 de ani.
CITATE:
- Soarta naţiunilor a depins adesea de buna sau proasta digestie a primului ministru.
- Totǎ istoria veche, pentru cei care ştiu remarca aceasta, nu este decât o ficţiune acceptatǎ.
- Omul foloseşte gândirea numai pentru a-şi justifica greşelile şi vorbeşte numai pentru a-şi ascunde gândirea.
- Când poporul începe sǎ raţioneze totul e pierdut.
- A voi şi a acţiona înseamnă a fi liber. Libertatea este sănătatea sufletului.
- Clericul este un om care se simte chemat să trăiască fără a munci, pe spinarea ticăloşilor care muncesc ca să trăiască.
- Specia noastră nenorocită este astfel construită, încât cei care urmează calea bătătorită întotdeauna aruncă cu pietre în cei care arată un drum nou.
- Viata este ca un naufragiu, scapa cine poate.
- Cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie.
- Părerea ta este exact contrariul părerii mele, dar mă voi lupta toată viaţa ca tu să ai dreptul să ţi-o spui.
- Cândva totul va fi bine, iată speranţa, acum totul este bine, iată iluzia.
- Mare ignorant trebuie să fie omul care dă răspuns la toate problemele!
- Obişnuit, credeam că cea mai înaltă fericire se găseşte pe treptele de sus. Ce greşeală!
- Nu cautati niciodata sa faceti uz de autoritate cand puteti recurge la ratiune.
- Căsătoria este singura aventură accesibilă laşilor.
- Ce este toleranţa? Atributul umanităţii.
- Pentru a reusi nu este suficient sa fii stupid, trebuie sa ai si bune maniere.
- Omul are slăbiciunea de a dori să afle ceea ce ar dori să nu ştie.
- Munca ne scuteşte de trei mari rele: invidia, sărăcia şi plictiseala.
- Judecă un om după întrebările sale, mai degrabă decât după răspunsurile sale.
- Lumea aceasta, teatru de orgoliu şi de rătăcire, este plină de nefericiţi care vorbesc despre fericire.
- Ce este optimismul? Este furia de a susţine că totul e bine, când îţi merge rău.
2 comentarii:
Citatele de mai sus sunt hrana pentru gandire. Superb. Felicitari pentru postare.
Multumesc frumos.
Trimiteți un comentariu
Ai o părere?